Star.gr: «Ο τροχός του χρόνου» της Ειρήνης Γκόγκουα

Με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση βιβλίου της εικαστικού

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος καλεσμένων πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Ιουλίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο τροχός του χρόνου» της εικαστικού κας Ειρήνης Γκόγκουα στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. Η κα Γκόγκουα επέλεξε να ξεκινήσει το βιβλίο της το ταξίδι του από τον τόπο κατοικίας της και τους δικούς της αγαπημένους ανθρώπους.

Το βιβλίο προλόγισαν ο κ. Γιάννης Τσιόδρας υπεύθυνος της Βιβιοθήκης Ανθός Φουγάρο και ιστορικός, η κα Πέννυ Κροντηρά δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας και ο κ. Νίκος Παπαχριστόπουλος ψυχαναλυτής πανεπιστημίου Πατρών. Αποσπάσματα ανάγνωσαν η κα Ντίνα Καλογεροπούλου αφηγήτρια, η κα Αιμιλία Βάλβη ηθοποιός και η Αγγελική – Σοφία Ξυλινά μαθήτρια.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας είπε «Το θεατρικό έργο της Ειρήνης Γκόγκουα, είναι ένα καθημερινό ταξίδι αναζήτησης της υπάρξής μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας μέσα στο χρόνο. Ο χρόνος όμως όπως αποτυπώνεται από την ίδια δεν είναι μια μονάδα μέτρησης αλλά ένας μηχανισμός, ο οποίος δημιουργεί την πίεση στην καθημερινότητά μας και το άγχος στο άτομό μας και στις σχέσεις μας(εργασιακές, φιλικές, οικογενειακές και ερωτικές). Οι πρωταγωνιστές της Ειρήνης Γκόγκουα δεν έχουν ονόματα, είναι οι καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας και αυτό μας βοηθά ώστε ο καθένας μας ως αναγνώστης να διαλέξει τον ήρωά του και να οικειοποιηθεί την ταυτότητά του. Το πρώτο της θεατρικό έργο ένας πίνακας που κινείται συνεχώς με τις εικόνες της. Ένα εικαστικό έργο ντυμένο σε μια λογοτενική φόρμα, ένας καμβάς σταθερός με τους ήρωές της σε κίνηση και τον χρόνο, άγρυπνο φύλακα και ελεγκτή».

Η κα Κροντηρά ανέφερε «Η γρήγορη ροή του, η εναλλαγή των χαρακτήρων, ο χρωματισμός της ψυχοσύνθεσής τους, η σκηνική τους περιγραφή και η διακριτική καθοδήγηση προς το τέλος αποτελεί τροφή για σκέψη, ένα απότομο ας μου επιτραπεί ο όρος ταρακούνημα από τη συνήθεια της ρουτίνας και των ρυθμών της καθημερινότητας που μας περιβάλλουν και μας διαβρώνουν. Δεν είναι ένα χάδι στο συναίσθημα αλλά ένας καλοδεχούμενος προβληματισμός. […..] Μέσω του τροχού του χρόνου η Ειρήνη μας προβάλλει με αριστοτεχνική αλλά απόλυτα προσιτή γραφή τη σύγχρονη ζωή, τον αγώνα της επιβίωσης, τους στόχους που προσπαθώντας να τους υλοποιήσει ο καθένας πολλές φορές χάνεται στην προσπάθεια κατάκτησής τους, τη δίνη της υλικής ζωής και τη δυσκολία διαχείρισης των κοινωνικών ρόλων του ατόμου.».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέλυσε «Είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο ουσιαστικά το βιβλίο της κας Γκόγκουα που παρουσιάζεται υπό τη μορφή θεατρικού διαλόγου. Και εκεί έγκειται η ευρηματικότητά του. Μπορεί να χαρακτηριστεί από άποψη μορφής ως ανοιχτό κείμενο που σημαίνει ότι δημιουργεί διαδικασία ονείρου, μία συμπύκνωση, μετάθεση ώστε ο αναγνώστης να μεταθέτει ιδιότητες από το ένα πρόσωπο στο άλλο μέχρι που καταλήγει ο ίδιος να δημιουργεί μία αφαιρετική ταύτιση. Αναγνωρίζει τον εαυτό του στην πολλαπλότητα των ηρώων που εμπεριέχονται στο κείμενο αυτό. […] Το κυρίαρχο σημαίνων είναι η έλλειψη χρόνου. Είναι ένα ερώτημα που παρουσιάζει ως μία αναπόδραστη πρακτική. Υπάρχουν συνθήκες και καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της πραγματικότητας.».

Όταν η συγγραφέας κα Γκόγκουα κλήθηκε να μιλήσει για το βιβλίο της μοιράστηκε «Είναι ένα βιβλίο με πολύ ψυχή… τη δική μου ψυχή μέσα. Δεν είχα σκοπό ποτέ να γράψω ένα βιβλίο γιατί ότι έγραφα ήταν πολύ εσωτερικό. Μοιράζομαι τον μέσα κόσμο μου με εσάς. […] ». Επίσης ειδική αναφορά, η εικαστικός έκανε στις εκδόσεις Παπαζήση και τη διευθύντρια του οίκου κα Κατερίνα Μάρκου ευχαριστώντας τους για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που έδωσαν στο βιβλίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό, πάνω από 100 άτομα, συμμετείχε ενεργά με τη μορφή ερωτήσεων προς τη συγγραφέα στο τέλος της βραδιάς. Ενώ έπειτα ακολούθησε η υπογραφή των βιβλίων και παράθεση ποτού στον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του Φουγάρου.

Η εικαστικός ανανέωσε το ραντεβού της με το αναγνωστικό κοινό αυτή τη φορά στην Αθήνα και στον Ιανό από φθινόπωρο. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση.

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος παρουσίασης: Παρουσίαση Βιβλίου «Ο Τροχός Του Χρόνου» | Star.gr