Argolika.gr: Παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Γκόγκουα “Ο τροχός του χρόνου” στο “Φουγάρο”


Η Βιβλιοθήκη “Ανθός Φουγάρο” και  oι “εκδόσεις Παπαζήση”, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Ειρήνης Γκόγκουα «Ο τροχός του χρόνου» (θεατρικό είδος).

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Ιουλίου (8μμ) στη βιβλιοθήκη του “Φουγάρου” στο Ναύπλιο και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2752047380, [email protected].

Η Ειρήνη Γκόγκουα αγγίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και τον μεταφέρει στον προσωπικό της κόσμο. Σκέψεις, πάθη, εικόνες και συναισθήματα  κυριαρχούν στην θεατρική της γραφή, κάνοντάς τους ήρωές  της  τον διπλανό μας άνθρωπο.

Όπως αναφέρει και η ίδια,  “Ήταν σαν να οπτικοποίησα τις σκέψεις μου και να τις έκανα μία ενέργεια πάνω σε μία σκηνή. Δεν υπήρχε σκοπός. Δεν είπα κάτσε να γράψω κάτι, απλά βγήκε. Σαν μία φυσαλίδα που βγαίνει από τον βυθό στην επιφάνεια της θάλασσας”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Γιάννης Τσιόδρας, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός Φουγάρο, ιστορικός
  • Πέννυ Κροντηρά, δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας
  • Νίκος Παπαχριστόπουλος, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής (Πανεπιστήμιο Πατρών & Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι:

  • Αιμιλία Βάλβη, ηθοποιός
  • Ντίνα Καλογεροπούλου, αφηγήτρια
  • Αγγελική-Σοφία Ξυλινά, μαθήτρια

Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο μουσικός AORIS.

 

Η Ειρήνη Γκόγκουα  

«Γεννήθηκα στο Λαντσχούτι της Γεωργίας, στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 (αργία λόγω της ημέρας Συντάγματος του Στάλιν, αυτό άκουγα για πολλά χρόνια). Η μητέρα μου Ελληνίδα και ο πατέρας μου Γεωργιανός. Πήγα πρώτη δημοτικού στο Ναύπλιο και ξαναπήγα πρώτη δημοτικού στην Τιφλίδα, για να μάθω γεωργιανά (γιατί τί σόι Γεωργιανή θα ήμουν αν δεν ήξερα την πατρική μου γλώσσα!;). Έκτοτε πηγαινοερχόμουν σε δύο σχολεία, Ελλάδα-Γεωργία. Έχω απολυτήριο και από τα δύο σχολεία. Για πολλά χρόνια αισθανόμουν ότι δεν άνηκα κάπου. Πως παντού ήμουν ξένη. Είχα την ανάγκη κάπου να ανήκω, από κάπου να γαντζωθώ. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι το να μην ανήκεις πουθενά, αν δεν το φοβηθείς και το αγαπήσεις, είναι ίδιο με το ανήκεις παντού. Σπούδασα Οδοντιατρική στην Τιφλίδα και στην Τασκένδη. Είμαι παντρεμένη στο Ναύπλιο, εργάζομαι ως οδοντίατρος και έχω δύο παιδιά. Ο τρόπος έκφρασής μου είναι η ζωγραφική. Από το 2006 σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιώ ατομικές εκθέσεις. Η γραφή δεν ήταν σε κανένα φανταστικό μου σχέδιο. Και μάλιστα θεωρούσα τον λόγο το αδύναμο σημείο έκφρασής μου. Μαζί με τα προσχέδια για τους πίνακες μερικές φορές είχα και προσχέδια ιδεών, παρατηρήσεων, τα οποία σημείωνα μόνο για τον εαυτό μου. Ώσπου ένα βράδυ το μεγαλύτερο μέρος αυτών των σημειώσεων έγινε ένα. Σαν μια χημική ένωση, μια χημική αντίδραση με άγνωστο καταλύτη. Έτσι προέκυψε το πρώτο μου θεατρικό.».

Από το oπισθόφυλλο του βιβλίου:

«…Τέσσερα άτομα βγαίνουν από τη μηχανή του χρόνου. Ο προβολέας πέφτει πάνω τους.

– Ουφ! Βαρέθηκα, κουράστηκα, χρειάζομαι λίγο χρόνο για να πάρω μια ανάσα! (Κοιτάνε το ρολόι τους.) Δεν έχω χρόνο (λένε ταυτόχρονα σαν ρομπότ και επιστρέφουν στους δείκτες…)

…AΣΧΗΜΟΣ: Έχουμε μάθει από μικρά παιδιά να εκμεταλλευόμαστε το χρόνο. Να τον εκμεταλλευόμαστε σε τέτοιο βαθμό, που, αν έχουμε ελεύθερο χρόνο, να μην ξέρουμε τί να τον κάνουμε.

Προσπαθούμε να βρούμε δουλειές που πρέπει να ολοκληρώσουμε ή κάποιο βιβλίο που θέλουμε να διαβάσουμε –εποικοδομητικός χρόνος– οτιδήποτε τέλος πάντων για να μην χαθεί ο χρόνος. Το απλά τίποτα μας φαίνεται τραγικό! Πόσο δύσκολο είναι να μην κάνεις τίποτα; Πόσο δύσκολο είναι να μην σκέφτεσαι καν! Τίποτα (λέει αργά!). Η αλήθεια είναι πως αυτές τις στιγμές του τίποτα, του κενού, της γαλήνης, είσαι τόσο άδειος, που χωράει όλο το σύμπαν μέσα σου. Είναι σαν να σταματάει ο χρόνος και να γίνεται άπειρος. Αιωνιότητα. (Μόλις ακούγεται η λέξη αιωνιότητα οι προβολείς σβήνουν. Το ρολόι σταματάει για λίγο…)».

Κάθε χαρακτήρας αυτού του έργου ζει ανάμεσά μας. Είναι όλοι τους πέρα για πέρα αληθινοί.  Σε αυτό το θεατρικό δοκίμιο έχει απομονωθεί η έννοια του χρόνου σε σχέση με τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους, τις αξίες τους, τα ιδανικά τους.